DARAM

Szellemidézünk, Nem Járunk, recepteket és észt osztunk, baromkodunk, megbeszélünk, fontosak vagyunk, kapcsolatot tartunk, ilyesmi.

Friss topikok

  • kondorka: Tisztelt Szerkesztőség! Helyreigazítást és kártérítést követelek, mert ugyanis: Tp valótlanul állí... (2009.06.08. 00:14) Gördülünk
  • Csönd: :) (2009.05.17. 22:51) negyed éjfél
  • agyroggyant zsu: @Timusz~: Na ne má'. Majd letöltöm a feladatlapot, aztán kitárgyaljuk jól. És ha nem lett százmil... (2009.05.11. 17:52) Apró(d)hirdetés
  • agyroggyant zsu: múlt heti. asszem. TP "lektorálta", mikor leírtam, csak aztán elfelejtettük. (2009.04.29. 11:02) TP kérésére
  • Csönd: nem kis munka :D grat... most nics időm mindet végig nézni , de ígérem megteszem :D (2009.04.23. 22:12) Elemzés.

Küldeném Andrisnak és mindenkinek aki szereti

2009.01.13. 16:27 - Alkohol Kapitány

Nos, drága barátom, tegnap, ha csak elméleti szinten is, de szóba került a híres-hírhedt főzőtudományod.
Kevés dolog van, amit csak gyakorlással ellehet sajátítani, de ez ilyen.
 

A legfontosabb momentum, az alfa és az omega: a pörköltalap. Eme remek minden hazai étel alapja, kezdve a paprikáskrumplitól a vörösboros marhapörköltön át a lecsóig; (hogy a gulyáslevesről és túrós-mákos macska a la bográcsban-ról ne is beszéljek.)

A következőt csinálod: (paprikáskrumpli esetében): 1 kg krumplihoz 1 nagy fej vöröshagymát felkockázol. Fontos, hogy egyenletes legyen és viseld a lencséidet, mert különben kifolyik a szemed a hagyma vágása közben. A kockára szeletelt hagymát 1-2 evőkanál olajon megpirítasz. Szépen, ráérősen, az sem baj, ha néhol megbarnul sőt ha odaég sem dől össze a világ, a későbbiekben a lé, ugyis felszedi. (Nagyon megtudod dobni ezt az alapot, hogy ha kevés fokhagymát is szeletelsz hozzá)

Most figyelj, mert a legveszélyesebb pillanat jön. Ha a hagyma megpirult, LEVESZED A TŰZRŐL!!!! Megvárod, amíg kicsit meghűl - ez egy vagy két perc - utána pedig a pirospaprika. Figyelj, hogy csemege és/vagy édesnemes paprikát használj, mert lerohad a szád olyan erős lesz. A paprikát gyorsan!! és alaposan!! elkevered és kész!!
Ezek után pedig azt raksz bele a fazékba, amit akarsz.
Ha húst, figyelj arra, hogy egyenletes kockára vágjad - ajánlom a kb. 1 ccm-es darabkákat.

Ha maradunk a paprikáskrumplinál, akkor a krumplit ugyanúgy, mint a húsnál.

Lecsó esetében a már általad is ismert paprika - hegyeserős (ízlés szerint) és TV (bőven)-, paradicsom (szintén ne sajnáld) ezeket kicsit! lepirítod és kevés vizet hozzá. Nem valószínű, hogy a víz mennyiségét eltalálod - nekem sem megy mindig - ilyenkor csalsz és a fölösleges folyadékot egy bögrével lemered.

A víz. Ez a fazékbanfoglalt nyersanyagok mennyiségétől függ. Egyetemes szabály, hogy kicsit kevesebb vizet önts a lábosba, mint ami ellepné a főznivalót.

Fűszerek: ésszel!! Inkább többször keveset, mint egyszer sokat. A só, paprika, majoranna mindháromhoz megy, a bors, kömény, bazsalikom, oregano pedig a húsokhoz tökéletes.

Nem régóta alkalmazom ezt a szabályt: nem keverem a kaját, hanem a fazék két fülét megfogva körkörös mozdulatokkal összerázom. Keverni csakis és kizárólag a fűszerezés illetve után fűszerezés esetén szabad! Ettől nem törik össze se a krumpli se a lecsó.
Kóstolni pedig háromszor. Ez ilyen babona... :D

Sok sikert!!   

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://daram.blog.hu/api/trackback/id/tr56875154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása