Kell hozzá:
1,5 dl méz
50 dkg (sima)liszt
1 tojás
5 dkg margarin
2 dl (sic) porcukor
szegfűszeg (összetörve jó kicsire/őrölt)
szerecsendió
fahéj
1 evőkanál rum (v némi rumaroma, de akár ki is hagyható)
1 citrom héja lereszelve
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
A cukortakonyhoz:
tojásfehérje
porcukor
(citromlé)
Naoszt... Mikróban megmelegíted a mézet, összekevered a fűszerekkel, citromhéjjal, rummal, cukorral és tojással egy nagyobb tálban. A lisztben előbb külön elkevered a szódabikarbónát, aztán a lisztet is hozzáöntöd a többi cucchoz. Gyűrűket le, és lehet gyúrni. Igen, először morzsás lesz, aztán majd összeáll. Utána, ha van rá idő, a tésztát vágd be egy félórára a hűtőbe, de nem muszáj.
Fél centi vastagra nyújtod, és lehet ünnepi Pókembert meg ilyeneket szaggatni bele, mi most dínókat alkottunk... Illetve TP alkotta, egyedül, és alig égette oda. Szaggatás helyett késsel is lehet tankot meg betlehemikirályokat alkotni, csak arra kell figyelni, hogy egyazon tepsibe egyszerre kb egyforma nagyságú delikvensek kerüljenek, különben a fele szénné ég, a másik meg nyers marad. Ja! Ha nem csak cukormázzal, hanem pl mandulával akarod díszíteni: a mandulákokat sütés előtt, míg a cukormázat sütés után célszerű elhelyezni a sütin.
Jó ötlet továbbá a kiszaggatott, tepsiben figyelő áldozatok tetejét még a pokolraküldés előtt tojássárgájával bekenni.
A cukormáz meg úgy lesz, hogy 1 tojásfehérjéhez 10-15 deka porcukrot és pár csepp citromlevet raksz, majd ideális esetben konyharobottal, szarügy esetén habverővel felvered plazmaállagúra :). Aztán beletöltöd ilyen kis uzsonnászacskóba, aminek tűvel kiszúrod az egyik sarkát, és kész a főcukrászmesteri mázadagoló. Ha hagytál buckákat a porcukorban, azok majd jól eldugítják.
Sütni meg kb 10 percig kell, de én a vekker helyett a bekukucskálós sütőnyitogatást preferálom.
Hajrá, Timi!